آب به عنوان یک ماده حیاتی و ارزشمند برای ادامه زندگی انسان ضروری میباشد. بدن انسان به طور متوسط روزانه به 2 تا 8 لیوان آب نیاز دارد و حیات آدمی به این ماده ارزشمند وابستگی کامل دارد. لزوم استفاده از آب آشامیدنی سالم بر همگان بارز و هویداست و در صورتی که آب مصرفی سالم نباشد ممکن است تبدیل به یک تهدید بزرگ برای سلامتی باشد. در نظر اکثر افراد آبی برای آشامیدن سالم است که زلال، بی بو و بدون طعم باشد. آب آشامیدنی که از طریق لوله کشی وارد خانهها میشود همهی این موارد و نکات را دارد اما آیا این آب از لحاظ سختی و وجود آلایندهها و میکروبها نیز قابل تایید میباشد؟
متاسفانه پاسخ این سوال خیر است. آب آشامیدنی که از طریق لوله کشی وارد منازل شده و جهت مصرف روزانه از آن استفاده میشود توسط فرایند مکانیکی آشغالگیری و افزودن کلر، تصفیه میشود. اما این کلر قادر به از بین بردن نیترات و نیتریت موجود در آب نبوده و میزان سنگینی آب را کاهش نمیدهد.
مضرات استفاده از آب آشامیدنی ناسالم چیست؟
استفاده از آب ناسالم میتواند باعث بروز بسیاری از بیماریها شود. آب ناسالم به خاطر وجود املاح و سنگینی بیش از حد مجاز، آسیبهای جدی را برای بدن به دنبال داشته و موجب بروز بسیاری از بیماریها میشود.
وجود عناصری مانند باریم، کادیوم، مس، نیتراتها، رادیوم در آب ناسالم منجر به بروز بیماریهای قلب و عروق، استخوانی و مفصلی، سنگ کلیه و مثانه و امراض مخاطی میشود. همچنین وجود سرب در آب ناسالم منجر به فشار خون بالا، بیماریهای کلیه، تاخیر در یادگیری ، پایین آمدن ضریب هوشی و مشکلات رفتاری و گفتاری در کودکان میشود.
مصرف آب ناسالم به خصوص در کودکان، زنان باردار و افراد مسن که بدن نسبتا ضعیفی داشته و سلولهای ایمنی بدنشان توانایی مقابله با برخی از آلایندهها را ندارند، باعث بروز بیماریهای خطرناک میشود.
مزایای استفاده از آب آشامیدنی سالم ؟
استفاده از آب سالم میتواند تمامی ابعاد زندگی و سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهد. در قسمت زیر به برخی از این موارد اشاره شده است:
- طراوت و شادابی پوست
بافت و همچنین سلول های بدن برای سالم ماندن و پر شدن نیاز به مصرف آب سالم دارند. در صورتی که این آب مصرفی عاری از املاح و میکروب باشد و همچنین از نظر سنگینی در حد مطلوب قرار بگیرد، این سلولها پر تر شده و در نتیجه پوست نیز دیرتر دچار پیری و چروک میشود.
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
در صورتی که آب مصرفی، سالم باشد قادر خواهد بود تا برخی میکروبها و باکتریهای موجود در دستگاه گوارش را شسته و دفع کند. حال اگر خود این آب حاوی برخی از آلایندهها باشد ممکن است این باکتریهای موجود در دستگاه گوارش را تحریک کرده و موجب بروز بیماری و عفونتهای دستگاه گوارش شود.
- پیشگیری از بروز بیماری سنگ کلیه و بهبود عملکرد کلیهها
بیماری سنگ کلیه ارتباط مستقیمی با سنگینی آب مصرفی دارد. برخی از آلایندههای موجود در آب ناسالم در کلیهها تجمع کرده و ایجاد سنگ کلیه میکنند. در صورتی که آب مصرفی سالم باشد علاوه بر بروز بیماری التهابات کلیوی و سنگ کلیه باعث کاهش غلظت مواد اضافی در کلیه شده و بهبود عملکرد کلیهها را در پی خواهد داشت.
- پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی و عروقی و سکته قلبی
آب سالم عاری از نیترات است. وجود نیترات در خون موجب غلظت آن شده و در نتیجه باعث افزایش فشار خون و همچنین گرفتگی رگ ها را در پی خواهد داشت. عدم وجود نیترات در آب آشامیدنی سالم علاوه بر رقیق کردن خون مانع از گرفتگی رگها و بروز سکته قلبی میشود.
- تناسب اندام
تناسب اندام یکی از دغدغههایی است که شاید بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. در اکثر رژیمهای لاغری و تناسب اندام به افزایش میزان آب مصرفی اشاره شده است. مصرف آب سالم ضمن ایجاد احساس سیری موجب افزایش متابولیسم بدن شده و موجب تعریق میشود. اگر به فکر تناسب اندام هستید مصرف آب آشامیدنی سالم را در اولویت قرار دهید.
با توجه به موارد بالا و نکات گفته شده، بیش از بیش به لزوم استفاده از آب آشامیدنی سالم پی بردیم. آب مصرفی باید از نظر میزان سختی و آلایندههای موجود در آن مورد بررسی قرار گرفته و پس از قرار گیری در استاندارد لازم، مورد استفاده قرار گیرد. سالم بودن آب مورد استفاده به هیچ وجه از طریق چشم قابل تشخیص نبوده و باید پس از انجام تصفیه و نمونه برداری از آن و انجام آزمایشها، میزان سختی آن را مورد بررسی قرار داده و سپس از آن استفاده کنیم. استفاده از آب آشامیدنی سالم نه تنها تضمینی برای سلامتی ما خواهد بود، بلکه نسل بعد از ما نیز از تاثیرات مفید و مثبت آن بهره مند خواهند شد. هزینه کردن برای آب آشامیدنی سالم به هیچ وجه اسراف نیست و باید از بهترین تکنولوژیها با بهترین دستگاهها و با بالاترین میزان دقت، برای این کار کمک گرفت.